Kuchnia może być doskonałym miejscem do uprawy warzyw, ale jest to również wyjątkowe środowisko i wymaga innego rodzaju roślin niż mogłoby się wydawać. Jeśli wybierzesz odpowiednie rośliny, mogą one sprawić, że pomieszczenie będzie bardziej przyjazne i pełne życia, ale wybór niewłaściwych roślin może skończyć się tym, że Twoja kuchnia będzie wyglądać jak, no cóż, oldschoolowa szklarnia.
Kilka czynników, które sprawiają, że uprawa roślin w kuchni jest wyjątkowa, to fakt, że są one zazwyczaj bardzo małe i mają bardzo mało miejsca do uprawy. Musisz również wziąć pod uwagę ilość dostępnego światła – nie chcesz przecież zdusić życia swoich roślin, umieszczając je pod zbyt jasnymi lampami. Nawet jeśli mieszkasz gdzieś z całorocznym światłem słonecznym, nadal nie chcesz bezpośredniego światła słonecznego, ponieważ będzie więdnąć liści i boli wzrost rośliny.
Większość ludzi myśli o roślinach do kuchni jako o kaktusach i sukulentach (a nawet te najlepiej uprawiać w wiszących doniczkach, aby miały dużo światła, ale nie nagrzewały się). Ale jest wiele więcej do wyboru! Idealnie sprawdzą się paprocie cebulowe,aloesy,mchy (w tym mchy płożące), czy wężownica.
Podobne artykuły znajdziesz na stronie lovihomi.pl